LinkedIn’s aanbevelingen voor groepen te sterk gericht op je bestaande netwerk

De manier waarop LinkedIn groepen aanbeveelt werkt niet. Althans, niet voor mij.

Afgelopen week kreeg ik een mail van LinkedIn. In die mail geeft LinkedIn vier suggesties voor groepen die voor mij interessant zijn. Ze zijn gebaseerd op groepen waar mijn connecties recent lid van zijn geworden.

LinkedIn's aanbevelingen voor groepen

Dit zijn niet de groepen waar ik naar op zoek ben. Het zijn – toevallig – allemaal groepen die een relatie hebben mijn mijn studententijd. Natuurlijk ken ik veel mensen in mijn netwerk via mijn studie. (Wie niet?) En het was absoluut een leuke tijd, maar nu ben ik op zoek naar een ander soort groepen. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de ‘sterke banden’. Strong ties volgens Granovetter.

Dat werkt niet als je op zoek bent naar nieuwe informatie en andere inzichten.

Deze aanbevelingen trekken mij namelijk verder mijn bestaande netwerk in. Terwijl de LinkedIn-groepen voor mij juist een manier zijn om met nieuwe ideeën (en mensen) in contact te komen. Liever zie ik suggesties voor groepen die gebaseerd zijn op ‘zwakke banden’. Weak ties volgens Granovetter.

Zwakke banden zijn beter geschikt voor het verspreiden van nieuwe informatie dan sterke banden. De kans is namelijk groot dat ik beschik over dezelfde informatie als personen waar ik een sterke band mee heb. Aanbevelingen voor LinkedIn-groepen op basis van zwakke banden zijn voor mij van meer waarde. Je zou verwachten dat ze dat juist bij LinkedIn begrijpen.

Wellicht is een optie “Baseer aanbevelingen op personen waar ik een zwakke band mee heb.” een leuke functionaliteit voor een volgende versie!

Wat vind jij? Hoe gebruik jij LinkedIn-groepen? Om contact te houden met je bestaande netwerk? Of om ‘over de schutting’ te kijken en nieuwe informatie en andere inzichten op te doen?

PS: Zie ook het artikel The Strength of Weak Ties (.pdf) van Mark Granovetter.

Share

2 gedachten over “LinkedIn’s aanbevelingen voor groepen te sterk gericht op je bestaande netwerk

 1. Arnout Drenthel

  Maar daar heeft (de gratis versie van) LinkedIn een stokje voor gestoken. Je kunt maar van 50 groepen lid worden. En de kracht van je weak ties is net dat je netwerk (en dus potentiële groepen) exponentieel veel groter wordt…

  Maar jouw achterliggende gedachte is wel een interessante!

 2. Peter Keur Bericht auteur

  Hallo Arnout, bedankt voor je reactie!

  50 groepen is nog best veel… Wie is er lid van 50 groepen? Dat heeft geen nut. Of mis ik iets?

  Als LinkedIn mij drie groepen aanreikt die me samen zo eens per week een nieuw inzicht opleveren dan is dat al erg waardevol.

Reacties plaatsen niet mogelijk.