Apps & Widgets: samenwerken vs. beleid

(c)0 Open Gardens Blog

Widgets (c) Open Gardens Blog

Apps zijn kleine programma’s die je op je telefoon kunt installeren om extra functies aan je telefoon toe te voegen. Een widget is ‘een stukje website’ dat je in een andere website (of op je desktop) kunt plaatsen om extra mogelijkheden aan een andere website (of je desktop) toe te voegen.

Tot zo ver niets nieuws.

Tijdens een gesprek met Jan van der Erf bedacht ik me dat je apps en widgets op kunt delen in twee typen. Het eerste type is erop gericht om de samenwerking tussen mensen op een andere of betere manier mogelijk te maken. Het tweede type is er op gericht om inhoudelijke beleid(sdoelen) te realiseren doordat het gebruik van de app of widget het gedrag van de gebruiker beïnvloedt.

Voorbeelden van apps en widgets om beter of anders samen te werken zijn Yammer, de verschillende ‘social sharing‘ buttons en Google Wave.

Minder bekend zijn de voorbeelden van apps en widgets om beleidsdoelen te realiseren. Zo is er het Babyboek dat als doel heeft om meer vrouwen borstvoeding te laten geven. Van Verbeterdebuurt.nl zou je kunnen zeggen dat het doel is om burgers vaker een ‘melding openbare ruimte’ te laten doen.

Zijn er meer voorbeelden van apps of widgets waarmee een inhoudelijk beleidsdoel wordt nagestreefd? Welke zijn dat dan? En zijn deze succesvol?

1 gedachte op “Apps & Widgets: samenwerken vs. beleid

  1. Pingback: De Twitter toepassing die het Voedingscentrum wel MOET bouwen | Peter Keur

Reacties zijn gesloten.