Het mysterie van de recepttoeslag

Niemand weet waar het geld blijft van de recepttoeslag. Althans, niet in mijn apotheek. Ook Google geeft slechts tien treffers op deze term.

Afgelopen week ging ik bij mijn apotheek op voorschrift van een specialist een flesje Salicylzuur Collodium 20% halen. De apothekersassistente wilde met mij een bedrag van ruim 15,- euro afrekenen toen ze opmerkte dat ze het middel ook zonder recept mee kan geven. De rekening zou dan slechts  3,60 euro bedragen. Een duidelijk geval van informatie asymmetrie waar een einde aan werd gemaakt. Met als gevolg een prijsdaling van 76%!

Dat is erg klantgericht van de apothekersassistente, maar wie mist er nu die 11.40 euro? Zij kon het me niet vertellen…

Gelukkig geven de treffers van Google antwoord: de recepttoeslag is een vergoeding voor “aflevergebonden zorg en de distributietaak van de apotheek” (p. 25)(pdf-alert). Het is dus een bedrag dat ten goede komt van de apotheek! Hoe kunnen ze die informatie niet hebben?

Maar dan is er nog onduidelijkheid over de hoogte. Volgens de resultaten op Google varieert die varieert van 6,10 euro tot 10,- euro, maar wordt nergens hoger. Vreemd. Ik hoop maar dat ze meer verstand hebben van medicijnen dan van financiën!