HNW: De organisatie of het proces van organiseren?

Vroeger – voordat ik verpest werd door allerlei nare scholing – dacht ik aan een gebouw als iemand het woord ‘organisatie’ gebruikte. In gedachten zag ik bijvoorbeeld het KPN-gebouw aan het Maanplein voor me. In groep 8 dacht ik: “Daar, in dat gebouw, zitten de mensen, daar gebeurt het werk dus dat gebouw is de organisatie.

Nu, zo’n 20 jaar later, heb ik wat bijgeleerd en wat werkervaring opgedaan. Als iemand nu het woord ‘organisatie’ laat vallen dan denk ik helemaal niet meer aan een gebouw. Waar ik wel aan denk? Tsja, dat is lastig onder woorden te brengen. Het is nog het beste te omschrijven als ‘het proces van organiseren’. Dat klinkt misschien wat vaag, maar geef me een moment om het toe te lichten.

Ik werk al jaren vanuit mijn rugzak. Mijn beroep (adviseur) leent zich daar uitstekend voor. Alles wat ik nodig heb is mezelf, iets om te schrijven en een communicatiemiddel. Die laatste twee zijn mijn laptop met internet en / of mijn smartphone. Zonder kan ik niet werken. Maar een gebouw? Dat heb ik niet nodig.

Wat wel belangrijk is, is het contact met de mensen waar ik mee samenwerk. Of dat nu klanten, collega’s of anderen uit mijn netwerk zijn: dat maakt niet uit. Het gaat om het contact en de manier waarop we naar ons doel toewerken.

Die manier waarop we naar ons doel werken kan er steeds anders uit zien. De ene keer een telefonische conferentie met vier persoenen, de volgende keer een uurtje samenwerken via Google Docs. ‘Fysieke’ ontmoetingen vinden plaats in Seats2Meet of bij collega’s thuis. Soms zelfs op kantoor! Afhankelijk van de taak die we op dat moment samen uitvoeren kiezen we ‘als natuurlijk’ een passend middel.

Die reeks van keuzes om naar een eindproduct te werken is mijn proces van organiseren. Samen met de mensen met wie ik samenwerk doen we wat nodig is om ons doel te halen. Dat kun je ook Het Nieuwe Werken noemen. Een ding staat vast: daar heb je geen gebouw voor nodig!

Hoe doe jij wat nodig is? Hoe ziet jouw ‘proces van organiseren’ er uit? Klik hier en laat het me weten!

Share

2 gedachten over “HNW: De organisatie of het proces van organiseren?

  1. Karlijn Thompson

    Gedeeltelijk mee eens. Mensen hebben geen vast kantoor meer nodig, maar een kantoor – of flexibele werkplek – is nog altijd een vereiste om bepaald werk te kunnen verrichten. In de trein of elders waar je niet binnen bent, is het moeilijker je te concentreren. Een flexibele ruimte zoals de vergaderzaal op Schiphol van Regus zijn dan een uitstekende oplossing. (Overigens ook ideaal om buitenlandse klanten te ontmoeten.) Maar dus: een vorm van kantoor is nog nodig, maar deze kan wel flexibel zijn.

  2. Peter Keur Bericht auteur

    Hallo Karlijn, bedankt voor je reactie. Je geeft een goede aanvulling: een kantoor kan zeker nodig zijn. Maar dat gaat zeker niet meer in alle gevallen op!

    Overigens schrijf ik mijn beste teksten in een drukke intercity. Treinen leiden niet direct tot concentratieverlies. 😉

Reacties plaatsen niet mogelijk.