Hoeveel controle over persoonlijke informatie geeft de overheid?

Eindelijk is er een meer rationele manier om te bepalen hoeveel controle je hebt over persoonlijke informatie. Op ctrl-shift.co.uk wordt een manier voorgesteld waarmee je dit simpel kunt berekenen.

Persoonlijke informatie wordt gedefinieerd als:

Volunteered Personal Information (VPI) is information that only the individual knows and therefore only the individual can share. It is information that defines and drives demand – information organisations need to provide focused, relevant value.

Om de VPI-score te berekenen wordt aan drie factoren een waarde toegekend: proces, doel en voorwaarden. Proces staat voor de mate van vrijwilligheid waarmee je de informatie afstaat. Doel staat voor de mate waarin je zelf kunt bepalen waarvoor deze informatie wordt gebruikt. Voorwaarden staat voor de hoeveelheid zeggenschap die je hebt over het eigenaarschap van de informatie en wie er aanspraak maakt op de opbrengsten van de informatie.

Ctrl-shift heeft dit voorbeeld gemaakt voor private organisaties. Maar het geldt natuurlijk net zo goed voor de overheid. De overheid beschikt al over veel persoonlijke informatie, maar bij het aanvragen van bepaalde diensten wordt om extra informatie gevraagd. Bijvoorbeeld de waarde van bepaalde bezittingen (auto) indien je een uitkering aan wil vragen.

Als we dit in een rekenvoorbeeld plaatsen krijgen we het volgende resultaat*:

  • de mate van vrijwilligheid waarmee je die informatie afstaat is laag: als je deze informatie niet opgeeft wordt je aanvraag geweigerd (score: 0,5)
  • het doel is duidelijk, namelijk het aanvragen van een uitkering, en de aanvrager bepaalt zelf of hij dat doel nastreeft (score: 1,5)
  • op voorwaarden wordt laag gescoord, als aanvrager kun je geen voorwaarden stellen over het gebruik (score: 0,5).

Dat geeft een totaalscore van (0,5 * 1,5 * 0,5=) 0,375. En dat ligt in dit geval erg ver van het wenselijke niveau van 4 voor private organisaties. Wat zou de gemiddelde score zijn van de Nederlandse overheid?

Via: Ctrl-Shift » What is your VPI score?

* 0 = geen zeggenschap, 2 = volledige zeggenschap.

1 gedachte op “Hoeveel controle over persoonlijke informatie geeft de overheid?

Reacties zijn gesloten.