Registratie woonadres in GBA niet nodig voor dienstverlening

Zo’n twee weken geleden verscheen mijn tweede blog voor Proces en Document. Daar werd flink op gereageerd. Ook is bij opgepikt door de i-NUP nieuwsbrief en op die manier bij zo’n 5000 mensen onder de aandacht gebracht. De tekst van de blog vind je hieronder.

Een van mijn conclusies na de ‘De dag van het GBA-gebruik‘, is dat de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) niet het woonadres hoeft te bevatten om een dienst te verlenen aan een burger.

Dat is opmerkelijk, omdat de overheid de GBA op dit moment heeft gepositioneerd als enige authentieke bron van persoonsgegevens. Ook het adres is onderdeel van die persoonsgegevens. Het is de bedoeling dat overheidsorganisaties alleen deze gegevens gebruiken in de dienstverleningsprocessen.

Het adres is voor een juridisch juiste administratie en voor koppelingen met andere basisregistraties weliswaar van groot belang. Maar voor de dienstverlening aan de individuele burger heeft het adresgegeven aan belang verloren!

Het adres is niet langer dé manier waarlangs een overheidsorganisatie met je in contact wil komen. Het adres is een fysieke locatie die in onze virtuele wereld niet veel waarde meer heeft. Ook niet voor dienstverlening door de overheid.

Via portalen als mijnoverheid.nl kan de overheid informatie verstrekken. Die informatie hoeft de overheid niet aan een fysiek adres te sturen. De burger vraagt deze informatie zelf op via een computer, tablet of smartphone naar zijn keuze. En op een plaats die hem het beste uitkomt. Bovendien beschikt de overheid via mijnoverheid.nl al over veel e-mailadressen en mobiele nummers van burgers. Deze kun je daar zelf invoeren, waarmee je de overheid in staat stelt om via die kanalen met je in contact te komen.

Daarom is het nodig het GBA (en dus ook de Basis Registratie Personen, BRP) anders te positioneren. Het GBA moet een registratie zijn waaruit blijkt dat je écht bestaat, een inwoner bent van Nederland en in welke gemeente je woont. Deze drie elementen zijn voldoende om voor het grootste deel van de overheidsdiensten vast te stellen of je in aanmerking komt.

Wil je een reactie achterlaten? Dat kan op de website van Proces en Document. De discussie speelt zich daar af en ik vind het leuk als je meedoet. Klik hier om een reactie achter te laten.

Share

Een gedachte over “Registratie woonadres in GBA niet nodig voor dienstverlening

Reacties plaatsen niet mogelijk.