Open Data is niet hetzelfde als apps

Als je het mij vraagt is er iets vreemds aan de hand met de combinatie Open Data en Apps. De meeste mensen die ik spreek noemen ze in één adem, terwijl toch écht het twee  verschillende dingen zijn.

Natuurlijk is er een relatie. Dat zal ik niet ontkennen. Op basis van Open Data kun je Apps maken. Kijk alleen maar naar het grote aantal apps-wedstrijden. Het is zeer hip om een apps-wedstrijd te verbinden aan het beschikbaar stellen van Open Data.

Den Haag is een van de gemeenten die dat doet. Zie hun projectplan Open Data. Een wedstrijd is, net als een prijsvraag, een goede manier om aandacht te vestigen op het feit dat je nu ook meedoet aan het open stellen van data van de overheid.

Wat kun je met Open Data

Maar met Open Data kun je veel meer dan alleen apps bouwen. Denk bijvoorbeeld aan:

Voor deze toepassingen van Open Data heb je geen App nodig.

Wat kun je met Apps

Andersom geldt hetzelfde. Er zijn meer soorten Apps dan de Apps op basis van Open data:

Voor deze apps is meer nodig dan het beschikbaar stellen van Open Data.

Verbinden?

Er is absoluut een relatie tussen Open Data en apps. Zie onderstaande Venn-diagram. Op dit moment versterken de apps de aandacht voor open data en vice versa. Wat mij betreft is dat een zeer goede ontwikkeling!

Venn-diagram: Open Data en Apps

Venn-diagram: Open Data en Apps

Maar door Open Data en Apps steeds maar met elkaar te verbinden, mis je een groot deel van de mogelijkheden de Open Data en Apps in zichzelf bieden!

PS: morgen ben ik een van de sprekers op het seminarBedrijf zoekt App‘. Daar ga ik in op de (on)mogelijkheden om dienstverlening van de overheid via Apps aan te bieden. Wie weet zie ik je in Eindhoven!

 

1 gedachte op “Open Data is niet hetzelfde als apps

  1. Pingback: Open Data en ‘The Long Tail’ | Peter Keur

Reacties zijn gesloten.