Een plus voor selectief lezen

In de Binnenlands Bestuur van week 37 is in de rubriek ‘Opinie’ (p. 35) een bijdrage opgenomen over het evaluatieonderzoek naar de wet op de WGR-plus (zie ook mijn eerdere blog over evaluatie van de wet op de WGR-plus). De bijdrage is van Josine Meurs (voorzitter commissie verkiezingsprogramma D66 Zuid-Holland) en Gerard Schouw (D66-Tweede Kamerlid).

Helaas is hun reactie niet geheel correct. Daarom hebben Peter Castenmiller, Barry Woudenberg en ikzelf een kort antwoord aan Binnenlands Bestuur gezonden. Dit antwoord is opgenomen in de rubriek ‘Ingezonden’ van Binnenlands Bestuur van week 39 (p. 45). Je vindt ons antwoord natuurlijk ook hieronder.

Onder de titel ‘Een min voor de stadsregio’s’ stond in Binnenlands Bestuur een reactie op het door ons, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde evaluatierapport over de Wgr-plusregio’s. Tenminste, we moesten de reactie drie keer herlezen om er zeker van te zijn dat ze echt ons rapport Plussen en Minnen werd bedoeld. Want de auteurs van deze reactie, Josine Meurs en Gerard Schouw, menen te moeten constateren dat in ons rapport het democratisch gehalte en democratische controle van de Wgr-plusregio’s, de effectiviteit van de organisatie, de bestuurlijke drukte en de maatschappelijke effecten niet aan de orde komen. Wel, aan het democratisch gehalte en de controle is heel hoofdstuk 3 gewijd, de effectiviteit van de organisatie komt in hoofdstuk 2 aan de orde, de bestuurlijke drukte is in het hele rapport een terugkerend thema, en wordt aan het einde van hoofdstuk 4 expliciet ge- adresseerd. Tevens wordt uitgebreid ingegaan op de maatschap- pelijke effecten.

Meurs en Schouw verdienen wat ons betreft in ieder geval een plus voor selectief lezen. Nu kan het zijn dat de boodschap van het rapport Meurs en Schouw, die zich nadrukkelijk profileren als politici, niet echt goed uitkomt. Het waarderen van onze bevindingen, daarin is iedereen vrij. Maar voer dan daarover de discussie, in plaats van de evaluatie te gebruiken als aanleiding om het partijstandpunt over bestuurlijke vernieuwing onder de aandacht te bren- gen (en daarmee en pas- sant de boodschapper van de bevindingen zwart te maken).

Peter Castenmiller, Peter Keur en Barry Woudenberg.