Het Babyboek van binnen: deel 2

Dit is het tweede deel in een serie van drie posts. In deze serie test ik de hyves-widget Het Babyboek van Voedingscentrum. Zie ook deel 1.

De testrit: deel 2

Het tabblad ‘groei’ geeft informatie over de groei van je kindje. Onder deze tab zitten de memo’s die ook verschijnen als je inlogt. Per week krijg je een bericht over de groei van de baby. Onder het tabblad ’tips’ vind je, op eenzelfde manier als bij het tabblad ‘groei’, de tips die verschijnen na het inloggen.

Ook de checklist met dingen die je moet regelen voordat de kleine komt is opgenomen in de widget. De checklist is inclusief een knop ‘opslaan’ die niet werkt. Als je iets nieuws hebt afgevinkt en op ‘sluiten’ klikt, dan worden je vinkjes ook keurig opgeslagen. Een knop opslaan is dan ook niet nodig.

scherm-12

Babyboek - Checklist

De agenda is… een agenda. Op dezelfde manier waarop je foto’s toevoegt kun je afspraken toevoegen of verwijderen. In de testversie staat de negenmaandenbeurs vermeld. Het is me niet duidelijk of dit betekent dat Voedingscentrum er zelf ook afspraken en evenementen aan toe kan voegen. Het venster om de afspraken in te bekijken is wat aan de kleine kant. Dat is lastig, omdat de scrollbar om naar beneden te schuiven ontbreekt. Het gevolg is dat ik niet alle afspraken op een dag kan bekijken.

scherm-13

Babyboek - Agenda

Onder de tab ‘mijn baby’ kun je informatie kwijt over je nieuwe wereldburger. Ook kun je hier een afbeelding van het geboortekaartje uploaden en een bericht versturen aan je hyvesvrienden die toegang hebben tot Het Babyboek.

Onder het tabblad ‘verlanglijst’ kun je een lijst aanleggen van de cadeaus die je wilt hebben. Helaas kun je alleen een cadeau opgeven als er daarbij ook een link wordt opgegeven naar een website waar het cadeau te vinden is. Dit is wat omslachtig, omdat je bijvoorbeeld ook een gebreid mutsje van oma als cadeau op wilt kunnen geven. Het opgeven van een link bij een cadeau zou daarom optioneel moeten zijn, niet verplicht. Ik kan me voorstellen dat er oma’s zijn die geen eigen website hebben…

scherm-14

Babyboek - Mijn baby

Onder ‘spots’ vinden we het locatiegebaseerde deel van de widget. Je kunt jezelf op de kaart plaatsen en dat kan eventueel ook anoniem. Daarnaast kun je ook zien waar andere zwangere vrouwen wonen en waar jonge moeders wonen. Bovendien zijn er ook speldjes op de kaart die aangeven waar borstvoedingsdeskundigen, lactatiedeskundigen, verloskundigen en instellingen die beschikken over een lactatiedeskundige zijn gevestigd.

Twee ‘speldjes’ waar ik het nut niet direct zie zijn de speldjes van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en Borstvoedingsorganisatie LLL. Dat lijken me namelijk geen spots waar zwangere vrouwen naartoe gaan. Wel willen vrouwen weten waar ze kunnen voeden. Dat wordt dan gelukkig wel op de kaart aangegeven.

scherm-15

Babyboek - Spots - Andere zwangere vrouwen

Na wat rondscrollen op de kaart vind ik zowaar een zwangere vrouw! Helaas kan ik niet doorklikken naar haar hyve of direct contact opnemen. Nu is deze widget waarschijnlijk niet bedoeld als een middel om contact tussen ‘lotgenoten’ mogelijk te maken, maar het wekte wel die indruk toen ik voor het eerst de beschrijving las.

Ook vond ik na enig scrollen Anette Drop van LLL. Haar mailadres was keurig vermeld en, als ik er op klik, wordt mijn mailprogramma gestart. Helaas gebruik ik al jaren Gmail en moet ik alsnog haar e-mailadres overtypen als ik een mail wil sturen. Het is namelijk niet mogelijk het mailadres te selecteren / kopiëren / plakken naar Gmail.

scherm-16

Babyboek - Spots - Deskundigen

Het verschil tussen de tabbladen ‘brabbels’ en ‘ff kwijt’ is me niet helemaal duidelijk. ‘Ff kwijt’ is meer gericht op de emotionele dingen, waarbij je zelf aan kunt geven wie de berichten mag zien. Maar wat is dan de toegevoegde waarde ten opzichte van brabbels? Kun je een kleinere of andere groep mensen selecteren die dit mag zien? Het grootste verschil lijkt dat je bij ‘ff kwijt’ als gebruiker de enige bent die er in kan schrijven. In de brabbels-sectie kunnen ook anderen berichten achter laten.

Rechts aan de onderkant vinden we een tab ‘doorsturen’. Vanaf hier kun je berichten sturen aan andere hyvers die toegang hebben tot jouw babyboek.  Achter de tab ‘privacy’ kun je bepalen wie er toegang krijgen tot je babyboek. Misschien kan deze tab beter het label ‘vrienden toevoegen’ krijgen, omdat privacy wat abstract is en geen recht doet aan de functionaliteit die er achter zit.

De tab ‘print’ is een interessante tab. Je kunt hier niets direct mee afdrukken, maar wel een .pdf-bestand maken van de inhoud van je babyboek. Je kunt aangeven welke periode je af wilt drukken en of er foto’s, brabbels en berichten uit ‘ff kwijt’ ook afgedrukt moeten worden. Vervolgens kun je zelf de .pdf doordturen of printen.

De laatste twee tabs zijn ‘disclaimer’ en ‘support’. Achter de disclaimer staat, natuurlijk, dat het Voedingscentum niet verantwoordelijk is voor de inhoud. Achter ‘support’ kun je een vraag stellen aan het Voedingscentrum. Het is mij niet duidelijk of de vraag alleen mag gaan over de werking van de widget, of dat je ook inhoudelijke vragen kunt stellen. Daarnaast is het niet duidelijk waar de vraag vraag terecht komt en binnen welke termijn je een antwoord kunt verwachten.

Morgen het laatste en derde deel met daarin de eindconclusies.

2 gedachten over “Het Babyboek van binnen: deel 2

  1. Pingback: Het Babyboek van binnen: deel 1 | Peter Keur

  2. Pingback: Het Babyboek van binnen: deel 3 | Peter Keur

Reacties zijn gesloten.