Het Babyboek van binnen: deel 3

Dit is het derde en laatste deel in een serie van drie posts. In deze serie test ik de hyves-widget Het Babyboek van Voedingscentrum. Zie ook deel 1 en deel 2. Inmiddels zijn we aangekomen bij het eindoordeel!

Het eindoordeel

De widget doet niet helemaal wat hij belooft, maar toch vind ik hem gaaf! Hieronder ga ik verder in op de dingen die de widget (net) niet waarmaakt.

Spots

Het onderdeel waar ik het meeste van verwachtte valt het hardste tegen. Ik heb het over Spots, de functie waarmee je kunt zoeken naar andere zwangere vrouwen en jonge moeders. Op de kaart staat aangegeven waar andere zwangere vrouwen en jonge moeders wonen. Helaas is het niet mogelijk om daar direct contact mee te leggen. Het enige dat je ziet is hun voornaam en de foto van het hyvesprofiel. Dat is jammer, want de widget wekt wel de indruk dat het mogelijk is contact op te nemen met ‘lotgenoten’ uit de buurt.

scherm-15

Spots

Een andere optie die ik mis in Spots is de mogelijkheid te zoeken naar de dichtstbijzijnde ‘…’. Bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde verloskundige, lactatiedeskundige of andere organisaties die belangrijk zijn voor de doelgroep. Doordat deze twee opties niet in de widget zitten, is hij stukken minder ‘lokaal’ en ‘sociaal’ dan ik in eerste instantie dacht.

Dat maakt hem ook minder geniaal dan ik in eerste instantie dacht.

Interface

Grafisch ziet het er gelikt uit. Daar is niets op aan te merken. Ook de gebruiksvriendelijkheid is in orde, maar de makers zijn iets te consistent geweest bij het maken van de interface.

Een voorbeeld: het plaatsen van korte berichten (brabbels) gaat volgens hetzelfde klikpad als het plaatsen van foto’s. Dat is niet nodig. Nadat je bent ingelogd zie je iets dat lijkt op een opengeslagen agenda. Dat geeft de gebruiker het idee dat zij daar direct brabbels in kan voeren. Dat is niet zo. De stappen die je moet nemen zijn:

  • inloggen
  • klikken op ‘alle brabbels bekijken’
  • klikken op ’toevoegen’
  • brabbelen!

Het is ‘natuurlijker’ om direct na inloggen al brabbels in te voeren. Bovendien zijn de invoervelden wat klein uitgevallen en kun je berichten kwijt van slechts 120 tekens. Bovendien is het standaardformaat voor korte berichten tegenwoordig 140 tekens. 😉

scherm-9

Brabbelen

De rest

In Het Babyboek kun je ook foto´s plaatsen. Helaas kan dit maar met een foto per keer. De mogelijkheid om meerdere foto´s ineens te kunnen uploaden zou een mooie verbetering zijn. Het is me overigens niet duidelijk waar de foto´s blijven. Worden deze in je hyve geplaatst of komen ze bij Voedingscentrum te staan?

Een van de andere mogelijkheden is het opgeven van een verlanglijst. Het is alleen niet mogelijk om cadeau’s op te geven zonder daarbij een link op te geven naar een website. Het is vast de bedoeling om te linken naar websites waar de cadeau’s gekocht kunnen worden, maar waar kan ik dan ‘het gebreide mutsje van oma’ kwijt?

De widget geeft niet alleen de mogelijkheid om korte berichten te plaatsen via de ‘brabbels’. Er is ook een onderdeel ‘ff kwijt’. Daar kun je, op dezelfde manier als bij brabbels, korte berichten achter laten. Het verschil tussen die twee is me niet helemaal duidelijk. Het lijkt hetzelfde. Misschien is ‘ff kwijt’ meer gericht op persoonlijke berichten, omdat de uitleg in dit onderdeel ook gaat over ‘stoom afblazen’.

De printoptie is helaas geen printservice waarmee je een ‘echt’ gedrukt exemplaar van je babyboek kunt bestellen. In plaats daarvan kun je met deze optie een .pdf-bestand maken. Deze is daarna makkelijk zelf af te drukken en door te sturen. Van printen is geen sprake.

Ook de optie ‘Support’ is me niet helemaal duidelijk. Via deze knop kun je een vraag stellen. Er staat niet aangegeven of je vragen mag stellen over werking van de widget, of dat je juist inhoudelijke vragen kunt stellen. Het eerste is support, in het tweede geval is het (klanten)service. Het zou mooi zijn als de inhoudelijke vragen die via deze weg worden gesteld ook worden opgenomen in de vraag- en antwoordfunctie! Op die manier wordt er een kennisbank opgebouwd met vragen die direct afkomstig zijn van de doelgroep. Het is nergens terug te vinden of dat ook zo is.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, kan ook Het Babyboek gepimpt worden. Omdat de testrit met een testaccount wordt gedaan, zijn de stappen om de widget in te stellen als je die voor het eerst gebruikt niet doorlopen. Het lijkt me logisch dat het pimpen een onderdeel is van het instellen van de widget nadat hij is geïnstalleerd op je hyve. Dat is het moment om te vragen welke kleuren er gebruikt moeten worden, wat je gegevens zijn en welke andere hyver de vader is.

scherm-11

Pimpen

Een laatste puntje van verbetering is de disclaimer. De widget is duidelijk met zorg gemaakt, maar in de disclaimer neemt Voedingscentrum afstand van de inhoud. Dat is jammer, want het voedingscentrum heeft de experts wel in huis. Liever zie ik dan ook een proclaimer.

Epiloog

Het was een lange rit: de post is flink langer geworden dan ik in eerste instantie dacht. Het is niet te hopen dat het geduld van Jan te lang op de proef is gesteld. Ik wil @janvandererf van Voedingscentrum dan ook bedanken voor toegang tot het testaccount!

PS: er is ook een Hyve bij Het Babyboek.

PPS: en uiteraard is er ook een Youtube-video met uitleg:

3 gedachten over “Het Babyboek van binnen: deel 3

  1. Jan van der Erf

    Leuk dat je de gadget zo uitgebreid hebt willen recenseren, Peter. Ik zal de bouwers je lijstje opmerkingen voorleggen en kijken welke verbeteringen we nog kunnen doen. Die zijn zeker mogelijk, dat blijkt wel uit je stuk.

    Een aantal van de tekortkomingen die je noemt, zijn beperkingen die Hyves stelt aan gadgets. Ik heb even niet alle specifieke Hyves-eisen paraat, dus kan ze niet een voor een afvinken.

    Zelf hebben we bijvoorbeeld lang gedacht dat de Brabbels onacceptabel zouden zijn voor Hyves; het is immers een concurrent van hun eigen functionaliteit Krabbels. Tot onze verrassing bleken de Brabbels geen probleem.

    Voor de printfunctie zijn we in gesprek geweest met online-print-services, maar dat traject bleek te gecompliceerd. We denken dat we met de pdf-optie een goed alternatief bieden.

    Ik ben blij met je eindoordeel. “Gaaf” is waar we voor gingen. En enkele honderden mensen (vrouwen!) zijn het met je eens, zij hebben de gadget inmiddels op hun profiel geplaatst.

    Groet!

    Jan van der Erf
    manager internet bij het Voedingscentrum

  2. Peter Keur

    Het was ook leuk om te doen! Hoewel hij niet alles doet wat ik verwachtte, is het een uitgebreide gadget. Hij biedt de functionaliteiten van een volwaardige website.

    Jammer van de printfunctie. Ik kan me goed voorstellen dat dit het wat lastiger maakt. In welke resolutie wordt de .pdf gegenereerd? 600×600 is een resolutie waarmee je mooie resultaten krijgt, maar ik kan me voorstellen dat jullie een lagere resolutie hebben gekozen om de bestandsgrootte te beperken.

    En wat betert het eindoordeel: het lijkt me dat jullie missie geslaagd is!

    Peter Keur

  3. Pingback: Het Babyboek van binnen: deel 2 | Peter Keur

Reacties zijn gesloten.