Ontvang de GBA-melding “Vertrokken onbekend waarheen” op je iPhone!

Via iGGS (een iPhone app) is het mogelijk om op te vragen welke personen in een gemeente niet meer geregistreerd staan in de GBA. Dat kan in ieder geval voor de gemeente Eersel (en waarschijnlijk ook voor andere gemeenten).

Stap 1: Zoek in iGGIS de gemeente Eersel.

iggis1

Stap 2: Selecteer ‘Bekendmakingen’

iggis2

Stap 3: Selecteer ‘Evenementenvergunning’

iggis3

Stap 4: Selecteer een melding met de titel ‘Vertrokken naar onbeke…’

iggis4

Stap 5: Ontdek dat M. Kilicaslan, geboortedatum 16-09-1984, voorheen woonachtig op Lindehof Midden 38, vanaf 19-02-2010 niet meer staat ingeschreven in de gemeente Eersel. En waarschijnlijk ook nergens anders. Als hij(?) ergens anders staat ingeschreven ontvangt de gemeente een melding via de landelijke voorziening (GBA-V) en is de bestemming waar deze persoon naar vertrokken is niet ‘onbekend’. Het is me trouwens een raadsel waarom iGGS bij het laatste plaatje aangeeft dat het gaat om gemeente Moerdijk…

iggis5

Dit roept een aantal vragen op. Is de melding ‘Vertrokken onbekend waarheen’ openbaar? Is het wenselijk dat dit openbaar is? Mensen die op deze manier verdwijnen uit de systemen van de overheid hebben vaak een goede reden om niet gevonden te willen worden. Moet de overheid de privacy niet wat meer beschermen in deze gevallen? Of juist minder?

PS: zie ook mijn eerdere post over iGGIS.

Share

4 gedachten over “Ontvang de GBA-melding “Vertrokken onbekend waarheen” op je iPhone!

 1. Kevin

  De gemeente heeft wettelijke gronden om besluiten, zoals ‘vertrokken onbekend waarheen’ openbaar te maken en te publiceren.

  Dit wordt gedaan omdat een brief sturen naar het adres waar de persoon als laatste ingeschreven stond geen nut heeft. Aangezien hij/zij daar de post niet meer ontvangd.

 2. Peter Keur Bericht auteur

  Hi Kevin, bedankt voor je reactie. Ik wist niet dat het wettelijk mogelijk is dit openbaar te maken. Geldt dat ook voor andere besluiten die invloed hebben op de registratie in de GBA?

  En wat is het nut van het openbaar maken van dit besluit?

 3. reet

  Het lokale sufferdje plaatst dergelijke meldingen ook altijd. Heb het overigens ook even geprobeerd, maar kan het tot nu toe alleen bij eersel vinden

 4. Peter Keur Bericht auteur

  Kan kloppen dat het in het lokale sufferdje staat, ik kan me vaag herinneren dat ik dat wel eens heb gelezen.

  Over openbaarmaking is niets te vinden in de wet GBA (http://wetten.overheid.nl/BWBR0006723/geldigheidsdatum_16-04-2010), terwijl voor de persoon om wie het gaat wel veel rechten worden ‘opgeschort’ (zie http://www.wunseradiel.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&rubriek_id=28&pagid=10&stukid=2860#Beslissingen%20ingevolge%20art.%2048%20en%2083%20wet%20GBA).

  Hierdoor heeft het bekendmaken van een VOW veel weg van een openbare schandpaal: “Haha! Jij hebt geen rechten meer!”. Dat lijkt me niet erg prettig…

Reacties plaatsen niet mogelijk.